Geleneksel Türk Gösteri Sanatları Konu Anlatımı

Karagözcü,diğer bir adıyla "Hayalci" tarafından gölge tekniğiyle hayal perdesine yansıyan karakterlerdir.Onlar;Karagöz,Hacivat,Arap Bacı,Beberuhi(cüce),Tuzsuz Deli Bekir(sarhoş),Züppe,Hoppa,Arnavut(bozacı,bahçıvan,korucu),Çelebi(genç mirasyedi),Acem,Frenk,Rum(doktor,tüccar,terzi)...ve daha birçoklarıdır...Karagöz okumamış karakteri canlandırır,Hacivat ise onun tam tersi.Karagöz için Hacivat'ın kullandığı yabancı kelimeleri anlamak çok zordur.İşte Karagöz ve Hacivat'ın asıl eğlenceli kısmı da tam burada başlar...

Karagöz,Hacivat ve saydığımız diğer karakterler "Küşteri Meydanı"(Karagöz ve Hacivat'ın sergilendiği yer,meydan) denen alanda,gölgeleriyle,Geleneksel Türk Gösteri Sanatına katkıda bulunmuşlar ve hala daha sınırlı olmakla birlikte katkıda bulunmaya devam etmektedirler.

Şimdi Geleneksel Türk Tiyatrosu ile İlgili Bilgilerimizi Sınayalım:


  • Karagöz oyununa başlanmadan önce acayip bir yaratığın "mesela bir ejderhanın" gösteriye katıldığını ve bunun da adının "Gösterme" olarak geçtiğini ya da karagöz oyununda oyuna hareket katmak için çalınan tefe "dayren" ve tef çalan kişiye de"dayrenbaz" ayrıca Karagöz'ün başındaki oynak şapkaya ise,"ışkırlak" denilmektedir.


  • Şimdi biraz da Halk Kuklası'ndan bahsedelim.Halk Kuklası denen ve yine Geleneksel Türk Gösteri Sanatının bir unsuru olan bu dalın,batı tiyatrosundaki "vodvil"e karşılık gelmektedir.


  • Ortaoyunundaki meddahların tarih sahnesi içinde "kıssahan" veya "şahnamehan" olarak isimlendirilmektedir.Ayrıca bunun yanında ortaoyunu sahnesinde iki dekor unsurunun bulunmaktadır.Bu unsurlardan unlardan birinin ev biçimine benzeyen bir paravanadır. Adı"Yeni Dünya"dır.Diğeri ise iskemleye benzer ve bu dekora da "Dükkan" denilmektedir.





Yorumlar

Popüler Yayınlar