Her Gece Bodrum-Selim İleri

 Her Gece Bodrum:


    Yazar,iç konuşma ve bilinç akışı tekniğini uyguladığı bu romanında toplumsal kargaşa içinde bunalıma düşen küçük burjuva aydınların dramını anlatmıştır.

    Eserde üç farklı grubun Bodrum'da yaptıkları on beş günlük tatil sırasında aralarındaki ilişki ele alınır.Kahramanlar Özgür,Betül,Haydar olan birinci grup İzmir,İstanbul gibi şehirlerden gelerek tatilini Bodrum'da geçiren zengin kesimdir.İkinci grup Bodrum'a ilk kez gelen Tarık ve Murat'tan oluşan arkada grubudur.Üçüncü grup ise Cem ve Murat'ın arkadaşı Ahmet,İngiltere'den gelen Catherine ve evde kalma korkusu yaşayan Emine'dir.
Bu eser TDK Roman ödülü sahibidir.


    Romanın kahramanları, ıssız bir ortamda tatil yapmak için Bodrum’a gelen İstanbullu bir grup gençtir. Cem, Murat, Tarık, Kerem, Emine gibi bu kahramanların hepsi farklı hassasiyetlerde, başka çelişkilerde, başka özlemlerde. Limana demirlemiş Kirke teknesinde zengin, dul, özgür Betigül, esrar aşığı ve belirsiz bir geçmişi olan Haydar ile birlikte yaşamaktadır. Fetişist eğilimler gösteren Kerem de yanlarındadır. İlk üç genç bu üçüyle arkadaş olur. Ardından Cem ve Murat’ın arkadaşları Ahmet, otuz iki yaşındaki bekâr ablası Emine ve İngiltere’den mektup arkadaşı Catharine ile birlikte gelir. Büyüyen dostluklar bir dramı da alevlendirir. Betigül ile Cem arasında cinsel bir ilişki kurulur. Emine ise Kerem’e çok samimi bir ilgi duymaktadır. Catharine yerel geleneklere uyamaz ve Tarık içe dönüktür ve etrafındakiler tarafından saf olarak tanımlanır. Betigül, Cem’i bırakıp Murat’a yaklaşır. Kerem’den duygusal bir yanıt alamayan Emine, iki günlük Bodrum deneyiminin ardından hayal kırıklığına uğrar ve gizlice kasabayı terk eder. On beş günlük bir tatilin sadece üç gününü anlatan roman, Cem, Murat ve Tarık’ın İstanbul’a dönüşüyle ​​son bulur. Tamamen kendi kendine konuşma tekniğine dayanan bu dönüş sahnesinde Cem, içsel hassasiyetlerinden uzaklaşır ve Murat, yönü ne olursa olsun, gerçek kalıcılığın aşk olduğunu anlar. Roman, dönemin toplumsal koşullarının insanları özgürce seçim yapmaktan alıkoyduğu ve asıl olanın kişinin kendi duyarlılığını takip etmesi olduğu inancı üzerine inşa edilmiştir.






Kaynak: https://kitapdiyari.com.tr/roman/her-gece-bodrum
/

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski